Legfrissebbek!

Hildes ács a Szakma Sztár dobogóján

Hildes ács a Szakma Sztár dobogóján

A Hild középiskola végzős ács tanulója Menyhárt Atilla Márk a Szakma Kiváló Verseny országos döntőjén 2. helyezést ért el. A versenyen 41 szakmában több, mint ötezren indultak, majd a Hungexpon megrendezett Szakma-Sztár fesztiválra 224 tanuló jutott el. Az ács szakmában a verseny három fordulós volt. Az elődöntőn, komplex írásbeli feladatsort kellett megoldani- precíz szerkesztést igénylő különböző magasságú összetett tető kiközepelést, a tetősíkok metsződésével kapcsolatos szakmai számításokat- amely komoly matematikai és ábrázológeometriai ismereteket feltételezett. A fedélszerkezetről anyagmennyiséget és munkadíj számításával számlát kellett készíteni. Az elődöntő feladatsorát Menyhárt Attila Márk 95%-os teljesítménnyel sikeresen megoldotta.

Az elődöntőből kilenc tanuló jutott a válogatóba (közülük négy tanuló a Hild-iskola diákja volt). A válogató 40 szóbeli tételt tartalmazott, ebben a fordulóban már gyakorlati feladatok is voltak: hagyományos zsaluzat, rendszerzsalu és korszerű állvány építése. A döntőbe a válogató eredménye alapján az országból 5 fő jutott be- különböző iskolákból 1-1 fő. A felkészülésnél Attila teljes mértékben a döntő várható gyakorlatára koncentrált. A feladat adott volt: fedélszerkezet építése teljes keresztmetszeti rétegrenddel, tetőablak beépítéssel. A konkrétumokat nem adta meg a versenykiíró, s különböző variációkban kellet gondolkodni. Az előző évekhez viszonyítva a versenyfeladat a döntő helyszínén nehezebb volt. a 40 fokos tetőhajlásszöget tovább bonyolította, hogy csonka kontytetőt kellett készíteni-ami sokkal időigényesebb és munkaigényesebb szerkesztést és leszabást kíván a zsinórpadon és a kivitelezés során.

tn8_77377-img_20170426_125528

Attila végig precízen, fegyelmezetten lépésről-lépésre a rajz szerint haladt.

A tanulót segítették a felkészülésben a verseny során:

Elméleti felkészítő tanár: Ritterné Marth Edit

Gyakorlati oktató: Kalúz Róbert

Iskolai gyakorlati oktató: Barta Sándor

Menyhárt Attila Márk a Szakma Sztár országos döntőjén második helyen végzett, ezüstérmes lett. A verseny után több cég állásajánlattal kereste meg, de ő szeretne tovább tanulni a Hild iskola nappali tagozatán ahol érettségit is szeretné szerezni a kiváló szakmája mellé. Attilának két lánytestvére is hildes diák- Angelika néhány éve végzett magasépítő technikusként, Nikoletta ebben az évben érettségizik a Hild –szakgimnáziumban.

Gratulálunk és további sikereket kívánunk.

friss kép

 

Scroll To Top
Kérjük támogassa adója 1%-val a „HILD” Alapítványt: 18498112-1-07Információk