Oldalsáv

Hidat építettek diákjaink

2018. november 19.
Tésztahíd építő versenyen vettünk részt

A Dunaújvárosi Egyetem ebben az évben is meghirdette a Tudományos Hét programjában a tésztahíd építő versenyt. Iskolánk már 2016-ban is részt vett e megméretésben. Ebben az évben is a végzős magasépítő technikus osztályból alakult 4-5 fő csapat vállalkozott a tésztahíd építésére, amelynek szigorú szabályai vannak.

A tésztahidat a kereskedelemben kapható tésztából lehet megépíteni és a kereskedelemben kapható ragasztóval lehet összeilleszteni. A híd nem lehet 100 cm-nél hosszabb, 60 cm-nél magasabb, és a súly nem lehet 1 kg-nál több. Az nyer, akinek a hídja több terhelést bír el.

Fontos, hogy milyen a híd kialakításra, hogy minél jobb legyen a teherfelvevő képessége. A híd kivitelezése is sok munkát, figyelmet igényel. A mi tészta hidunk camelloni csőtésztából készült, a híd ívét az összecsiszolt tésztadarabokkal alakítottuk ki, majd ragasztottuk össze pillanatragasztóval. A híd ívét spagettiból összeragasztott merevítő rudakkal kapcsoltuk össze. Sikerült a hidat össze- állítani.

Nagy izgalommal vártuk a versenyt, november 13-án délután. A versenyen a terhelés hatására összetörnek a hidak, végül is ez a cél. A mi hidunk 26 kg-os terhelésnél tört el, amivel kis csapatunk nagyon elégedett volt.

Kapcsolat

Dunaújvárosi SZC
HILD József
Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája

H-2400 Dunaújváros, Bercsényi utca 8.
hild@hild-dunaujv.sulinet.hu
+36-25/400-530