Oldalsáv

A forradalom projekt

2019. március 16.
Bátor őseinkre emlékeztünk

Iskolánkban idén az 1848-49-es szabadságharc és forradalom ünnepére már hetekkel március 15-e előtt elkezdtük a készülődést. Nemcsak műsort akartunk, hanem azt, hogy fiataljaink ismerjék meg és érezzék át a történelmi eseményeket és pozitív irányba formálódjon nemzeti identitásuk. Tudatosodjon bennük, hogy a márciusi ifjak tettei a XIX. század közepén mennyire befolyásolták a magyar nép szabadságát. Petőfi és társai felemelték a cselekvés zászlaját, példa értékű tetteikkel a magyar nemzet szabadságának egyik alapkövét teremtették meg.

Tanulóink a „Forradalom projekt” keretein belül saját szakmájuk, illetve kedvük és tehetségük szerint készítettek az ünneppel kapcsolatos alkotásokat. Gyönyörű munkák születtek: a kőművesek csempemozaik technikával készítettek nemzeti színű lobogókat, a festők hatalmas Kossuth-címert festettek, az asztalosok fából készítettek kokárdákat, de volt, aki gyönyörű nemzeti színű krepp papír rózsát alkotott, rajzolt, festett, ragasztott. Mindenki kivette a részét az előkészületekből, most ezek az alkotások iskolánk faliújságait, termeit, folyosóit díszítik.

 

Az osztályok március 13-án az iskolában felkutatott 12 QR kód mögött elrejtett történelmi kérdést válaszolták meg és kokárdákat készítettek különböző technikákkal.

A megemlékezés fénypontja az igényesen koreografált ünnepi műsor volt, amelyet a 10/A. osztály előadásában láthattunk.

Iskolánk vezetősége és maroknyi diákcsapata, mint minden évben idén is képviselt minket a városi megemlékezésen, melyet a dunaújvárosi ’48-as emlékműnél tartottak.

Köszönjük az élményt diákjainknak, szervező tanárainknak és technikai dolgozóinknak, reméljük programsorozatunkkal hozzájárultunk tanulóink nemzettudatának kialakulásához.

Kapcsolat

Dunaújvárosi SZC
HILD József
Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája

H-2400 Dunaújváros, Bercsényi utca 8.
hild@hild-dunaujv.sulinet.hu
+36-25/400-530