SZC logo

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

OM kód: 203034/005 | H-2400 Dunaújváros, Bercsényi utca 8.

Intézmény logo

Dunaújvárosi SZC Hild József Technikum, Szakképző Iskola és Szakiskola

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. jún. 9.


Igazgatóság

    Gratulálunk Igazgató Úr!

    „Dunaújváros Érdemes Pedagógusa” díjat kapott iskolánk igazgatója: Kolics Gábor

    Gratulálunk Igazgató Úr!

    „Dunaújváros Érdemes Pedagógusa” díjat kapott iskolánk igazgatója Kolics Gábor, akire nagyon büszkék vagyunk példamutató iskolavezetése és pedagógus munkássága miatt egyaránt.

    Életpályájának sokszínűségét és teljességét nem adhatják vissza az alábbi sorok, de valamelyest betekintést adnak:

    Kolics Gábor 1982-ben végzett a Miskolci Egyetemen okleveles géptervező mérnökként. Kazincbarcikán kezdett el tanítani az akkoriban országos hírű Surányi Endre Szakképző Iskola elődjében. 12 évet töltött el ebben az intézményben, közben edzői oklevelet, majd mérnöktanári diplomát szerzett. Edzőként és tanárként számtalan tehetség fordult meg a keze alatt, többek között Lipcsei Péter és Komlósi Ádám is. 1989-ben tanítványa mechanika tantárgyból országos I. helyezést szerzett.

    1993-ban visszaköltözött Dunaújvárosba, ahol a városvezetés kérésére elvállalta a 340. sz. Építőipari Szakmunkásképző Intézet vezetését, melyet 28 éven át vezetett nagy alázattal és odaadással. Először az erőforrásokat, lehetőségeket, vágyakat igyekezett felmérni, hogy azután egy jó szakmai közösséggel karöltve kijelölésre kerüljenek azok a célok, melyek az iskolát a város többi középiskolája mellé emelik.

    Fontos mérföldkő volt 1996-ban a PHARE-program keretében a szakközépiskolai osztály elindítása, melyre már lehetett technikusképzést építeni, amely segítette szinten tartani a tanulólétszámot, az iskola új, megfelelő helyre költözését és emelte a partnerek megelégedettségét. A következő év a tanműhely kialakításával telt, valamint sikerült modern kollégiumi környezetet is teremteni.

    2000-ben már a magasépítő technikusképzést kellett megszervezni, amely újabb lendületet adott az intézménynek. Ebben az időszakban vette fel az iskola Hild József nevét, és külön büszkeséggel töltötte el, hogy ő tervezhette azt a logót, amely azóta is az iskola jelképét jelenti, és amelyet a különböző versenyek sikerei révén az egész ország megismerhetett.

    A sportsikerek meghatározóak voltak az iskola, de a város életében is, melyben több évtizeden keresztül a röplabda játszotta a főszerepet, egy olyan utánpótlásbázis kialakításával, mely a mai napig egyedülálló. Ez a sportág több mint harminc Diákolimpiai Bajnoki címmel, számtalan korosztályos magyar válogatottsággal rendelkezett. A legnagyobb büszkeség azonban az a három középiskolás világbajnoki részvétel, melyen az iskola az egész országot képviselhette. A fiú illetve a leány focisták is több diákolimpiai elsőséget szereztek, csakúgy, mint a tornászok, de itt érdemes megemlíteni a speciális olimpikonok szép sikereit is. A fenti eredményeket a Magyar Diáksport Szövetség két alkalommal is elismerő oklevéllel jutalmazta, míg a városvezetés 2015-ben a Dunaújváros Sportjáért címet adományozta az iskolának.

    Kolics Gábor szakképző iskolai igazgatóként a szakmai eredményekre legalább ekkora hangsúlyt fektetett. Közel húsz fiatal állhatott fel az országos dobogóra, közülük öten a legfelső fokára. Különösen az ácsok és a technikusok remekeltek, de a szobafestők valamint az asztalosok is szépen szerepeltek. Itt kell szólni a speciális tanulók sikereiről, hiszen az iskola több évtizede végzi az enyhe fokban sérült gyerekek nevelését, képzését.

    A tanműhely a szakképzési hozzájárulások, valamint a saját erőforrások mentén rohamosan fejlődött, de igazgatóként fontosnak tartotta azt, hogy a város intézményeit is támogassa munkájával, illetve technikaanyaggal lássa el a környék általános iskoláit.

    Így 2007-ben pályafutásának 25. évfordulóján Kolics Gábor a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetésben részesült. Pályáját végigkísérte a szakmai fejlődés iránti igény is, amely a közoktatás-vezetői szak elvégzése után a közgazdász diploma megszerzésével teljesedett ki, nagymértékben katalizálva az igazgatói tevékenységét. 2014-ben közoktatási szakértő lett pedagógiai-szakmai ellenőrzés és pedagógusminősítés szakterületen, mellyel mesterpedagógus fokozatba került.

    A Nemzeti Pedagógus Kar alapító tagjaként két esztendőn át a megyei vezetésben képviselte a szakképző intézményeket valamint a szakképzésben dolgozó kollégákat.

    A tehetséggondozáson túl meghatározó szerepet játszott munkájában a tanulók otthonról hozott különbségeinek kiegyenlítése, amely hitvallása szerint az iskola egyik legfontosabb feladata. Támogatta a helyi sajátosságokra épülő színes hagyományrendszert is, mely pedagógiai helyzetek teremtésével járult hozzá a hétköznapok hangsúlyaihoz, a közösségteremtéshez, a teljes személyiségfejlesztéshez, az egyéni fejlesztéshez. Személyes támogatott több szakkört, de legbüszkébb az iskolazenekarra, a Hild Band-re, melyben együtt zenélt a diákokkal.

    Az iskola a régióban egyedüliként vállalta fel a Híd-programot, majd a Dobbantó programot, a Műhelyiskolát, és célozta meg az Orientációs évfolyamot. A szakiskolai sikereket megalapozó gyógypedagógusok közössége nagyban hozzájárult ezen programok sikeréhez, a többi kolléga támogatásához.

    Kolics Gábor vezetésével belső, tematikus továbbképzési rendszert alakított ki az oktatótestület az iskola nemes feladatrendszeréhez. Az igazgató a hozzáadott értékre tekintve küzdött azért, hogy ezeket az erőfeszítéseket a kívülállók is megismerjék, elismerjék, és amikor a „jó iskola” jelzővel illetnek egy intézményt.

    2021-ben újabb megtiszteltetés érte, amikor az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Szakképzésért” Díját vehette át.

    Ha büszkeséggel töltötték el a múlt egyedülálló eredményei, akkor érzékeny emberként talán még nagyobb büszkeség számára az esélyteremtés, az, hogy a fiatalok egytől egyig boldoguljanak, biztonsággal családot alapíthassanak, és megelégedett, boldog emberek legyenek. Az iskola ars poeticája a mai napig a szeretetre és a sikerélményre épül, amely nagymértékben meghatározta az elmúlt évtizedeket, s egyben Kolics Gábor munkáját is.

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Nyári ügyeleti napok

    Nyári ügyeleti napok

    Nyári ügyeleti napok

    2024. jún. 19.


    Igazgatóság

    Rendkívüli felvételi eljárás

    Rendkívüli felvételi eljárás

    Rendkívüli felvételi eljárás

    2024. jún. 7.


    Igazgatóság

    Ökoiskola címet kapott iskolánk!

    Ökoiskola címet kapott iskolánk!

    A fenntarthatósági és környezettudatos nevelés...

    2024. jún. 7.


    Igazgatóság


    Partnereink

    SZC logo

    Dunaújvárosi Szakképzési Centrum


    Dunaújvárosi SZC Hild József Technikum, Szakképző Iskola és Szakiskola

    H-2400 Dunaújváros, Bercsényi utca 8.

    Telefon: +36-25/400-530

    E-mail: titkarsag@hildiskola.hu

    OM azonosító: 203034/005


    2024Dunaújvárosi SZC Hild József Technikum, Szakképző Iskola és Szakiskola